• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про участь у тренінгу в рамках соціальної програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

Про участь у тренінгу в рамках соціальної програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

2018-04-02

/Files/images/8cd46323569711514ddd9a8768840222_1522758758_extra_large.jpeg

Працівники ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти разом з іншими педагогами області взяли участь у спеціалізованому тренінгу для працівників освітньої сфери «ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА – РІВЕНЬ СВІДОМОСТІ НАЦІЇ. ДОСВІД. ПЕРСПЕКТИВИ. РЕЗУЛЬТАТИ».

Тренінг був проведений в Запорізькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Джерело» Запорізької обласної ради та розпочався вітальними словами Бриль К.І. (голова Запорізької обласної державної адміністрації), Самардак Г.В. (голова Запорізької обласної ради), Озерова Т. Я. (директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації).

Перший день тренінгу, традиційно розпочався із знайомства учасників, якими були працівники освіти із Херсонської, Чернівецької та Кіровоградської областей. Наступним етапом була активізація командної роботи та актуалізація проблем (тренери – Гура, Т.Є., проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності КЗ «ЗОІППО» ЗОР, д.психол.н., професор; Афанасьєва Т.О., зав.кафедри менеджменту освіти та психології КЗ «ЗОІППО» ЗОР, к.психол.н., доцент). Учасники тренінгу поділилися проблемними питаннями, розповіли про свої напрацювання. Далі відбулося знайомство з Мелітопольським інклюзивно-ресурсним центром. Директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Т.Я.Озерова та заступник начальника управління – начальник відділу Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації В.В.Хіврич розкрили організаційно-правові аспекти створення та функціонування інклюзивно-ресурсних центрів.

Другий день тренінгу був не менш насичений, учасники тренінгу взяли участь у всеукраїнській науково-практичній конференції «Досвід та перспективи розвитку інклюзивної освіти в Україні: регіональний аспект» яку відкрила Марина Порошенко.

Звертаючись до тренерів, освітян та науковців Марина Порошенко зазначила, що сьогодні успішно створюється новий освітній простір рівних можливостей для всіх дітей України і одним із етапів цієї реформи є створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів. Дружина Президента наголосила, що «для ефективної роботи Інклюзивно-ресурсні центри будуть використовувати сучасні міжнародні тести для оцінки навчальних здібностей дітей. Це сприятиме запровадженню більш нових та прогресивних підходів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами».

Окрім того, у ході всеукраїнської конференції відбулася презентація автоматизованої системи підтримки діяльності Інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими освітніми потребами «АіС «Інклюзія». За словами Марини Порошенко, «однією з переваг цієї електронної програми є можливість вести реєстр дітей, які перебувають на обліку ІРЦ, реєстр фахівців та інклюзивних навчальних закладів України».

На завершення другого дня тренери областей познайомилися із Балабинським навчально-виховним комплексом «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Престиж» Запорізького району Запорізької області, як прикладом упровадження інклюзивної освіти в умовах сільської школи.

Третій день тренінгу був присвячений низці питанням, зокрема:

- організація корекційно-розвиткової роботи як необхідної умови соціалізації дитини з особливими освітніми потребами (тренер – Лупінович С.М., головний спеціаліст лабораторії інклюзивної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР, к.п.н., доцент);

- створення команди супроводу дитини; співпраця з батьками щодо впровадження інклюзивної освіти; організація та нормативно-правові аспекти професійної діяльності асистента учителя в інклюзивному навчальному класі (тренер – Діденко Р.М., Запорізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3 Запорізької міської ради, Запорізької області);

- реалізація програми з лікувальної фізкультури «Сила духу»: інноваційний контекст (тренер – Аксьонова О.П., зав.кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «ЗОІППО» ЗОР, к.п.н., доцент).

Всі учасники тренінгу отримали сертифікати регіональних тренерів, які засвідчують належний рівень підготовки для впровадження інклюзивної освіти в своїх областях.

Кiлькiсть переглядiв: 228